skip to Main Content

Sentaz is gespecialiseerd op het gebied van Voelbare Navigatie in voertuigen: Intuitive communicatie van navigatie instructies middels trilpatronen in autostoelen en motorzadels. In Sentaz is de kennis, kunde, ervaring en het netwerk gebundeld van Teijin & Elitac.

TNO-onderzoek heeft bewezen dat het gebruik van tactiele signalen resulteert in een vermindering van de reactietijd en de mentale inspanning. Tactiele signalen zijn voelbare signalen. Sentaz maakt gebruikt van trillingen om de signalen voelbaar te maken.

Met deze wetenschap heeft Sentaz hiermee een innovatieve extentie van een turn-by-turn navigatiesysteem ontwikkeld. Dit systeem van Sentaz wordt gekoppeld aan software van derden. In het geval van voertuignavigatie is dat bijvoorbeeld CityGIS, TomTom, Garmin, Falck, Waze & Sygic.

De intuïtieve trillingen verminderen de behoefte van de bestuurder om visueel en/of auditief te navigeren. Vooral wanneer de bestuurder gewend is aan het systeem, zullen de signalen worden vertrouwd zonder terug te vallen op de visuele/auditieve weergave. Hierdoor blijven ogen en oren vrij voor andere taken.

Het systeem van Sentaz is succesvol toegepast bij o.a. professionele chauffeurs, met name bestuurders van politieauto’s, brandweerwagens en ambulances. Hier wordt gewerkt onder omstandigheden die een hoge mentale inspanning vereisen, veroorzaakt door een combinatie van hoge rijsnelheid en blootstelling aan een hoog niveau van visuele en auditieve signalen in het voertuig.

De motorrijder kent deze mentale inspanning ook, naast de beperking van navigeren op de motor. Veel lawaai uit de omgeving en een relatief klein scherm voor de instructies. Voelbaar navigeren biedt uitkomst! Sentaz heeft ook voelbare navigatie verwerkt in het zadel van een motor.

Back To Top